Podprogram 2017 - efekty
PODPROGRAM 2017 – efekty
- Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Lidzbarku z terenu województwa Warmińsko-Mazurskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 650 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa Warmińsko-Mazurskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 38,5905 ton żywności;
o 4550 paczek żywnościowych;
5. W ramach Podprogramu 2017 dla 650 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 83 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - 3 spotkania dla 18 uczestników
• Żywieniowe – 2 spotkania dla 20 uczestników
• Kulinarne - 4 spotkania dla 46 uczestników